Logo Belastingadviseur Eindhoven
FORM OF ENTERPRISE

Limited Liability Company (bv) in the Netherlands

Besloten vennootschap
A LLC is a legal entity with limited liability. A LLC as a legal form has several advantages. Learn more about them here.

Een bv is een rechtspersoon met beperkte aansprakelijkheid. Een bv staat ook wel voor Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De benaming ‘besloten’ betekent dat het om een vaste groep aandeelhouders gaat. Binnen de bv is het kapitaal verdeeld in aandelen. Het aandelenbezit wordt gedeeld door de aandeelhouders, die gezamenlijk 100% van de aandelen bezitten.

Liability

De bv is een rechtspersoon en dit betekent dat de eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk is voor mogelijke schulden van de bv. Het grootste voordeel van een bv is dat aandeelhouders beschermd worden tegen financiële risico’s. Het maximale bedrag dat aandeelhouders kwijt kunnen raken bij een faillissement is de nominale waarde van de aandelen die zij bezitten in het bedrijf. Hierdoor blijft er altijd een grens tussen persoonlijke bezittingen en de bedrijfsfinanciën. Echter, als er sprake is van onbehoorlijk bestuur, nalatigheid of fraude kunnen eigenaren wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Voorwaarden voor oprichting van een bv

Het oprichten van een bv is wat ingewikkelder dan bijvoorbeeld een one-man business. To establish a limited liability company, several conditions must be met, namely:

  • De oprichting van de bv dient te gebeuren via een notaris bij notariële akte. Deze akte bevat de statuten die onder andere het doel van de vennootschap vermelden.
  • A minimum capital of €0.01 must be deposited.
  • The board has the task of registering the limited liability company in the Commercial Register at the Chamber of Commerce. Until this is done, the board is personally liable. 

Voor- en nadelen van een besloten vennootschap

Een besloten vennootschap (bv) kent zowel voor- als nadelen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Advantages

  • Het grootste voordeel van een bv is dat je als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor schade en schulden van de bv. Bij een eenmanszaak ben je daar wel altijd volledig aansprakelijk voor, zelfs met je privévermogen.
  • De aandelen in een bv zijn makkelijk overdraagbaar. Via een aandelenoverdracht draag je alle schulden en bezittingen in één keer over. Bij een eenmanszaak is dat veel complexer.
  • Je kunt zelf bestuurder, aandeelhouder en oprichter zijn van een bv, maar dit kunnen ook verschillende personen zijn. Zo kun je de taken verdelen en hoef je niet al het werk zelf te doen. Best wel handig!
  • Als je meer omzet gaat draaien in een bv zul je een lager belastingtarief betalen (de vennootschapsbelasting). Vanaf ongeveer €80.000,- nettowinst per jaar is de bv belastingtechnisch aantrekkelijker dan een eenmanszaak. Ook kun je gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de investeringsaftrek of de innovatiebox (innovatief onderzoek stimuleren).
  • Met een besloten vennootschap is het mogelijk om personeel aan te nemen. 
  • Een bv komt professioneler over ten opzichte van een eenmanszaak, het is namelijk een rechtspersoon die tot stand komt volgens criteria geregeld bij de wet.

 

Disadvantages
A limited liability company can therefore be an attractive choice. However, there are also disadvantages to this legal form.

  • De kosten voor het oprichten van een bv, maar ook de jaarlijkse administratieve kosten zijn over het algemeen hoger dan bijvoorbeeld voor een eenmanszaak.
  • Een bv heeft te maken met meer regels en verplichtingen, zoals het jaarlijks opstellen van een jaarrekening, het bijhouden van aandeelhoudersregisters en het houden van aandeelhoudersvergaderingen.
  • De fiscale regels voor bv’s zijn complexer dan voor andere ondernemingsvormen. 
  • You cannot claim the self-employed deduction, start-up deduction, SME exemption or Dutch Small Businesses Scheme.

Aandeelhouders van een bv

Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht binnen de besloten vennootschap ligt bij deze aandeelhouders. Als je alleen aandeelhouder bent en geen bestuurder, dan is jouw aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag waarmee je deelneemt in de organisatie. Jaarlijks moet het bestuur een jaarrekening opmaken en tijdig publiceren in het Handelsregister. De algemene vergadering (van aandeelhouders) moet de jaarrekening goedkeuren. Te late of onvolledige publicatie kan tot bestuurdersaansprakelijkheid leiden.

Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht binnen de bv ligt bij deze aandeelhouders. Als je alleen aandeelhouder bent en geen bestuurder, dan is jouw aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag waarmee je deelneemt in de organisatie. Jaarlijks moet het bestuur een jaarrekening opmaken en tijdig publiceren in het Handelsregister. De algemene vergadering (van aandeelhouders) moet de jaarrekening goedkeuren. Te late of onvolledige publicatie kan tot bestuurdersaansprakelijkheid leiden.

De holding is net als de bv een vennootschap. Er bestaan veel misvattingen over verschillende soorten bv’s. Een Holding limited company BV, een werk bv, Management bv, Spaar bv, etc. Dit zijn allemaal bv’s, het is slechts de doelstelling die anders is. Het verschil tussen een besloten vennootschap en de holding is dat de holding passief houdster is van aandelen in een bv. Een holding wordt gebruikt als kapstok om onderliggende bv’s onder te hangen. Dit biedt juridisch en fiscaal voordeel. Door de waardevolle zaken in de holding bv onder te brengen zijn ze afgeschermd van faillissement. Het echte ondernemen gebeurt altijd vanuit de werkmaatschappij, waarvan de holding de aandelen houdt. In de werkmaatschappij (‘werk bv’) zitten dan ook de risico’s.

Persoonlijk en deskundig advies bv

Heb je vragen over de bv of andere rechtsvormen? Wij hebben de benodigde kennis en ervaring met het oprichten van een besloten vennootschap (bv), holdingsstructuren, bestuurdersaansprakelijkheid en meer. Neem dan vrijblijvend contact us. 

Discover our recent knowledge base articles