Overdrachtsbelasting

Heeft u vragen over overdrachtsbelasting? Belastingadviseurs Eindhoven helpt u graag verder. Indien u in Nederland een bestaande woning, vakantiehuis, winkel of pand koopt of geschonken krijgt, moet u overdrachtsbelasting betalen. Overdrachtsbelasting wordt ook geheven als het recht op een onroerende zaak een nieuwe eigenaar krijgt, zoals het recht opstal of recht van erfpacht. Opstalrecht is het recht om op een eigendom van iemand anders iets te bouwen, zonder dat die ander de eigenaar wordt van wat u bouwt. Wij staan altijd open voor een oriënterend kennismakingsgesprek. Interesse? Vul dan het contactformulier in of stel uw vraag via Whatsapp of bel ons op 040-3035112.

Tarief 2% overdrachtsbelasting

Het tarief voor overdrachtsbelasting is 2% voor woningen. De overdrachtsbelasting wordt gerekend over de koopsom van de woning; dus de prijs die u bent overeengekomen met de verkoper. Onder woningen verstaan wij onroerende zaken die op het moment van de overdracht naar hun aard bestemd zijn voor bewoning. Voorbeelden van woningen zijn:

 • een eigen woning
 • een 2e woning
 • een recreatiewoning
 • een verhuurde woning
 • een bedrijfswoning
 • een tijdelijk leegstaande woning

Tarief 6% overdrachtsbelasting

Voor alle andere onroerende zaken zoals bedrijfspanden of winkelruimtes is het 6% tarief overdrachtsbelasting van toepassing. Wilt u zelf uw eigen huis bouwen en koopt u een bouwkavel van een particuliere eigenaar? Dan dient u ook 6% overdrachtsbelasting te betalen. Het tarief van 6% geldt voor onroerende zaken zoals:

 • bedrijfsgebouwen en bedrijfsruimten
 • grond die bestemd is voor woningbouw
 • een gekochte steiger en het water bij een woonark
 • hotels en pensions
 • een onroerende zaak die bestemd is voor gebruik als verpleeginstelling, verzorginstelling of ziekenhuis
 • internaten

Is in het pand een deel bestemd voor bewoning? Dan geldt voor dit gedeelte het tarief van 2%. Voor de bedrijfsruimte geldt het tarief van 6%. Tenzij de oppervlakte van de bedrijfsruimte 10% of minder is van het pand, dan geldt voor het hele pand het tarief van 2%. Vragen? Vul het contactformulier in of bel ons op 040-3035112.

Bij elke belastingkwestie kunt u rekenen op onze kennis en expertise.

Belastingaangifte overdrachtsbelasting

Laat u uw zaken omtrent de koop van uw nieuwe huis regelen bij een notaris? Dan doet de notaris aangifte van de overdrachtsbelasting voor u. De notaris maakt de leveringsakte van het huis op, die u bij de officiële sleuteloverdracht bij de notaris ondertekent. In deze akte staat ook een fiscale verklaring, waarin staat of u overdrachtsbelasting moet betalen. De notaris stuurt een elektronisch afschrift van de akte en een bericht waarin staat hoeveel overdrachtsbelasting u moet overmaken naar de Belastingdienst.

Geen overdrachtsbelasting? U hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen en geen aangifte te doen, als u:

Vraag over de overdrachtsbelasting?

Bent u op zoek naar fiscaal advies in de omgeving van Eindhoven? Wilt u inzicht in uw mogelijkheden? Vul het contactformulier in of stel uw vragen via Whatsapp of bel ons op 040-3035112. De eerste en belangrijkste vragen kunnen we vaak direct beantwoorden en daar brengen we niets voor in rekening. Gratis intakegesprek! Een afspraak maken kan vaak nog voor dezelfde of de volgende dag. Kortom, we helpen u graag verder.

Scroll to Top
× Hoe kan ik je helpen?