Maatschap

Maatschap oprichten? Belastingadviseur Eindhoven adviseert u bij het oprichten van een maatschap. De maatschap lijkt op de vennootschap onder firma (VOF). Bij een maatschap gaat het over de uitoefening van een beroep (arts, advocaat, tandarts etc.) en bij de VOF om de uitoefening van een bedrijf. Wij helpen u graag bij de start van uw maatschap en de keuzes die u hierbij moet maken! Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die voor uw specifieke situatie gelden. Bel ons op 040- 303 51 12 of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Maatschapscontract

De meeste maatschappen kiezen ervoor om van tevoren een maatschapscontract op te stellen. Zo weet iedereen precies wat de afspraken zijn. Afspraken als bevoegdheden en winstverdeling komen in het maatschapscontract te staan. De Belastingdienst en zakenpartners zien dit contract ook als een bewijsmiddel. Na de opstelling en ondertekening van het maatschapscontract is het tijd om de maatschap in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Wij helpen u bij het opstellen van het contract.

Belastingen maatschap

Iedere maat van een maatschap wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer. Dit betekent dat al deze personen inkomstenbelasting moeten afdragen over hun inkomsten van het bedrijf. Daarnaast dient de maatschap zelf 21%, 6% of 0% btw te betalen over de goederen of diensten die zij leveren. Een maatschap met personeel is tevens verplicht om loonbelasting af te dragen. Het is mogelijk om gebruik te maken van belastingvoordeel op de inkomstenbelasting. 

  • Belastingaftrek door zelfstandigenaftrek t.h.v. 7.280 (mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan)
  • Belastingaftrek door startersaftrek t.h.v. 2.123 (mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan)
  • Belastingaftrek door mkb-vrijstelling: 14% van de fiscale winst is onbelast
  • Belastingaftrek door kleine-ondernemersregeling (mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan).

Advies en begeleiding bij het oprichten van uw maatschap

Voordelen maatschap

Het starten van een maatschap brengt aardig wat voordelen met zich mee. Zo is een Maatschap gemakkelijk op te richten en is een startkapitaal niet nodig. Iedere ‘maat’ heeft profijt van de inbreng van andere maten en is enkel voor een vastgesteld deel privé aansprakelijk. Ook het aannemen van personeel voor de maatschap is mogelijk.

Nog een aantal voordelen puntsgewijs:

Vragen over de maatschap?

Wilt u meer weten over de totstandkoming en de aansprakelijkheid van de maatschap? De adviseurs van Belastingadviseur Eindhoven ondersteunen u hierbij. Bel ons op 040- 303 51 12 of laat uw gegevens achter op de contactpagina. Ook bent u altijd welkom bij ons op kantoor. Een afspraak maken kan vaak nog voor dezelfde of de volgende dag. Kortom, we helpen u graag verder.

Scroll to Top
× Hoe kan ik je helpen?