Logo Belastingadviseur Eindhoven

Eenmanszaak omzetten naar bv

Overweeg je de overstap van een eenmanszaak naar een bv? Ontdek hoe wij je kunnen begeleiden bij deze belangrijke stap, met deskundig advies en persoonlijke ondersteuning voor een soepele overgang.

Eenmanszaak omzetten naar bv

Waarom een eenmanszaak omzetten naar een besloten vennootschap?

Het omzetten van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap (bv) kan verschillende redenen hebben, afhankelijk van de specifieke situatie van de ondernemer en de zakelijke doelstellingen. Enkele redenen waarom iemand ervoor zou kunnen kiezen om een eenmanszaak om te zetten naar een bv zijn:

 Eenmanszaak (of Vof)Besloten vennootschap (bv)
OprichtingInschrijving in de KvK

Notariële akte van oprichting + inschrijving in de KvK

EigendomPersoonlijk

Aandeelhouders

Rechtshandeling

Eigenaar (of vennoten)Bestuur/directeur
AansprakelijkheidRisico privé aansprakelijkheid

Afgeschermd privévermogen

Belastingen

Inkomstenbelasting en omzetbelasting

Loonheffingen, omzetbelasting, vennootschapsbelasting en dividendbelasting

Jaarrekening

X

Verplicht

Deelname in andere bedrijvenX

Ja, de bv kan aandelen houden in andere bedrijven

Het verschil tussen een eenmanszaak en bv

De verschillen tussen de verschillende rechtsvormen zijn groot. De besloten vennootschap is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid waardoor bestuurders niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele zakelijke schulden. De besloten vennootschap kan dus volledig zelfstandig verplichtingen aangaan. De eenmanszaak heeft geen aparte rechtspersoonlijkheid en dus geen afgescheiden vermogens.

Drie manieren van omzetten eenmanszaak naar bv

Er zijn drie varianten voor de fiscale inbreng van een omzetting, namelijk: de ruisende, de geruisloze inbreng en de activa-passivatransactie. 

Ruisende inbreng

Bij ruisende inbreng wordt de onderneming als het ware aan de bv verkocht. De activa en passiva van de eenmanszaak moeten voor een reële waarde worden verkocht. Als de vermogensbestandsdelen een meerwaarde vertegenwoordigen dan de boekwaarde, dan kan dit fiscaal belast worden. Dit heeft fiscaal tot gevolg dat de onderneming wordt gestaakt. De stakingswinst wordt belast in de inkomstenbelasting. 

Indien je jouw eenmanszaak vóór 31 maart van dit jaar ruisend omzet naar een bv, behoud je nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de belastingregeling van het lopende jaar.

Activa-passivatransactie

Geruisloze inbreng

Bij de geruisloze variant van inbreng in een bv neemt de bv de boekwaarden over van de eenmanszaak (of Vof) en wordt de onderneming (zonder staking) voortgezet. In tegenstelling tot de ruisende variant ontstaat er dus geen stakingswinst en wordt er fiscaal niet afgerekend. Vandaar de betiteling ‘geruisloze voortzetting’ die vaak wordt gebruikt.

De geruisloze inbreng heeft voordelen wanneer de eenmanszaak veel stille reserves heeft of goodwill waardoor er veel stakingswinst kan bestaan wanneer de activa en passiva voor een reële waarde moeten worden overgedragen maar de boekwaarde laag is. De goodwill is niet iets wat je direct uit de cijfers haalt. Denk aan de waarde van het klantenbestand of de goede naam van jouw onderneming. Wij kunnen helpen bij het vaststellen van de fiscale waarde van de goodwill van jouw onderneming. Deze variant heeft ook een belangrijke beperking dat de aandelen van de bv in de eerste drie jaar niet verkocht mogen worden.

Als je gebruik wilt maken van de geruisloze inbreng, moet je vóór 1 oktober van het betreffende jaar de intentieverklaring naar de Belastingdienst hebben gestuurd. Als je dit op tijd hebt gedaan, heb je tot 1 april van het daaropvolgende jaar de tijd om je onderneming om te zetten naar bv.

eenmanszaak omzetten naar bv

Advieskosten omzetting eenmanszaak in een bv

In 10 overzichtelijke stappen begeleiden wij jou bij de omzetting van de eenmanszaak in een besloten vennootschap. De eerste 3 stappen voeren wij uit voor een vast bedrag vanaf € 1.500 excl. 21% btw waarbij we ervan uitgaan dat het een enkelvoudige onderneming betreft (eenmanszaak).

 

“If there is any one secret of success, it lies in the ability to get the other person’s point of view and see things from that person’s angle as well as from your own.” –  Henry Ford

 

Veel gestelde vragen over omzetting eenmanszaak naar bv

Vind hier de antwoorden op veel gestelde vragen door zzp’ers over het omzetten van een eenmanszaak in een bv.

Wat onze klanten zeggen over ons

Lees meer over de ervaringen van (zelfstandig) ondernemers bij ons. 

50+

Beoordelingen van tevreden klanten

4.5
Gebaseerd op 22 beoordelingen
powered by Google
Léonie van MookLéonie van Mook
16:53 29 Mar 23
Enorm goed geholpen met mijn belastingaangifte door Sandra van Belastingadviseur Eindhoven. Ze gaf me goed advies, was kundig en handelde snel. Ik zou belastingadviseur dan ook aan iedereen aanbevelen.
Ljubomir StojanovikjLjubomir Stojanovikj
10:21 29 Mar 23
Een prettige samenwerking met Roy van der Wiel, zeer accuraat en professioneel in het uitvoeren van zijn juridische ondersteuning, zeker een aanrader.
Mike MartensMike Martens
08:20 07 Sep 21
Ik ben heel erg tevreden met de excellente dienstverlening van dit kantoor. Ze hebben echt alle expertise in huis om je als ondernemer op alle gebieden te helpen. Dat is fijn want je hebt zo maar 1 kantoor nodig. Zowel voor de boekhouding, fiscaal advies, strategisch advies en juridisch advies kun je bij ze terecht. Ze denken ook echt met je mee en zorgen ervoor dat je het optimale voordeel uit je bedrijf haalt. Verder is het een heel leuk team om contact me te hebben. Zowel Jan, Sylvia, Roy en André zijn echte toppers. Dit kantoor is echt een aanrader.
Pepijn TielemansPepijn Tielemans
07:36 03 May 21
Verwachtingen zijn overtroffen. Heb al veel advies gekregen maar het werd nog nooit zo snel opgepakt, uitgezocht en verwerkt. Ik heb hen ook aan iedereen in mijn netwerk aanbevolen die nu niet geheel tevreden is bij zijn huidige adviseurs.
A. PA. P
16:25 31 Dec 19
Onlangs ben ik voor het regelen van belasting zaken hier geweest. Ik werd met heel veel geduld geholpen door dhr. Martens en dhr. van der Wiel. Ik was enorm verrast door hun empathie en luisterende oor. Zij kijken niet alleen waarvoor je komt maar kijken ook naar maatschappelijk en sociale kant van de problemen waarvoor de klant bij hun komt. Veel respect voor deze heren! Ik raad deze adviesbureau van harte aan!
js_loader

Eenmanszaak omzetten?

Ruben van de Vossenberg - boekhouder

Let's get in touch.

Denk jij dat je klaar bent om de onderneming in een bv in te brengen en weet jij niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek en wij informeren je over alle mogelijkheden.