Veel ondernemers met een bv vragen zich af wat fiscaal voordeliger is in 2025: een hoger salaris of een dividenduitkering? Lees er hier meer over.
Delen via:
Het oprichten van een besloten vennootschap (bv) in Nederland is een populaire keuze voor ondernemers die hun aansprakelijkheid willen beperken en een professionele uitstraling zoeken. In dit stappenplan leggen we stap voor stap uit hoe je in 2025 een bv kunt oprichten.
Voordat je begint, is het goed om te weten waarom een bv interessant is. Een bv biedt beperkte aansprakelijkheid, wat betekent dat jouw privévermogen beschermd is. Daarnaast kun je fiscaal voordeel behalen, zeker bij hogere winsten. Het is ook een rechtsvorm die vertrouwen wekt bij klanten en investeerders.
De eerste stap is nagaan of een bv de juiste rechtsvorm is voor jouw onderneming. Een bv is vooral geschikt als je:
Twijfel je? Wij helpen je graag met een vrijblijvend adviesgesprek.
Je bv heeft een unieke naam nodig. Controleer via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) of jouw gewenste bedrijfsnaam al in gebruik is. Zorg ervoor dat de naam niet te veel lijkt op bestaande namen en voldoet aan de regels, zoals geen misleiding of verboden termen.
De statuten vormen de spelregels van jouw bv. Hierin leg je bijvoorbeeld vast:
Een notaris stelt deze statuten op. Bespreek jouw wensen goed met de notaris, zodat de statuten aansluiten bij jouw bedrijfsvoering.
Een bv oprichten kan niet zonder een notaris. De notaris maakt een oprichtingsakte op waarin jouw statuten zijn opgenomen. Dit is een verplicht document om de bv officieel op te richten. Zorg dat je bij de notaris de volgende gegevens aanlevert:
Zodra de notaris de akte heeft opgesteld, moet je de besloten vennootschap inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De notaris verzorgt dit vaak, maar je kunt het ook zelf doen. Na inschrijving krijg je een KvK-nummer en wordt jouw bedrijf automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Van de Belastingdienst ontvang je vervolgens jouw btw-nummer.
Een zakelijke bankrekening is essentieel voor een professionele administratie. Het is belangrijk om alle zakelijke transacties gescheiden te houden van jouw privé-uitgaven. Veel banken vragen om een kopie van de inschrijving bij de KvK en de oprichtingsakte.
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv krijg je te maken fiscale regels. Deze regels zijn anders dan bij bijvoorbeeld een eenmanszaak. Je moet onder andere:
Ons team helpt je graag om jouw fiscale verplichtingen overzichtelijk te houden. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Een correcte administratie is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook onmisbaar voor het succes van jouw onderneming. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van de inkomsten en uitgaven van de bv en dat de belastingaangiften op een correcte manier worden gedaan.
Het oprichten van een bv brengt veel stappen met zich mee. Bij Belastingadviseur Eindhoven zorgen we ervoor dat je niets over het hoofd ziet en adviseren we je over de beste aanpak, afgestemd op jouw situatie. Bovendien kunnen wij jouw volledige administratie uit handen nemen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Veel ondernemers met een bv vragen zich af wat fiscaal voordeliger is in 2025: een hoger salaris of een dividenduitkering? Lees er hier meer over.
Het einde van het jaar nadert, en dat betekent dat het tijd is om je financiën en fiscale zaken op orde te brengen. Lees hier hoe je dat doet.
Via dit stappenplan leggen we stap voor stap uit hoe je in 2025 een bv kunt oprichten in Nederland. Lees er hier meer over.
Belastingadviseur Eindhoven is onderdeel van Adviesgroep Eindhoven. De one-stop-shop voor ondernemers, particulieren en expats.
© 2024 Belastingadviseur Eindhoven
Copyright disclaimer
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.