Logo Belastingadviseur Eindhoven

ONDERNEMINGSVORMEN

Ondernemingsvormen (rechtsvorm)

Ondernemingsvormen
Ondernemingsvormen en rechtsvormen
Welke ondernemingsvormen zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen van deze rechtsvormen? Je leest er hier meer over.

Welke ondernemingsvorm past bij jouw onderneming? Wij adviseren startende onderneming bij de keuze te maken voor de juiste rechtsvorm. Ook kunnen we helpen de rechtsvorm om te zetten (omzetting van eenmanszaak naar besloten vennootschap) als dit nodig is. Veelal wordt de keuze voor de rechtsvorm gebaseerd op fiscale voordelen. Het is echter ook verstandig om andere aspecten te belichten, zoals de privéaansprakelijkheid. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

Verschillende rechtsvormen

Bij het kiezen voor een bepaalde rechtsvorm, zoals eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV), maakt de ondernemer afwegingen tussen de voor- en nadelen van de diverse ondernemingsvormen. Ook spelen aspecten als startsituatie, kosten, fiscale en juridische gevolgen een rol.

Natuurlijke ondernemingsvorm

Het grootste risico van bedrijven met een natuurlijke ondernemingsvorm is dat de wet de ondernemer volledig aansprakelijk houdt voor alle aansprakelijkheid die op het bedrijf rust. Dit wordt ook wel ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd. Gaat er iets namens het bedrijf mis, dan is de ondernemer 100% aansprakelijk voor de schuld, met uiteindelijk zelfs zijn privévermogen. Dit zijn dus zaken waar je goed op moet letten bij de keuze voor een natuurlijke ondernemingsvorm. De verschillende natuurlijke ondernemingsvormen waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Eenmanszaak
  • Maatschap
  • Vennootschap onder firma (vof)
  • Commanditaire vennootschap (cv)


Als startende onderneming kom je -onder voorwaarden- in aanmerking voor belastingvoordelen. Uiteindelijk resulteert dit in minder belasting. Denk aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb- winstvrijstelling. Wij stellen graag de aangifte inkomstenbelasting op voor ondernemers.

Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid

Je kunt ook kiezen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. De eigenaren staan los van het bedrijf en zijn in principe niet aansprakelijk voor de handelingen die het bedrijf doet. Het komt ook veel voor dat ondernemers de eenmanszaak (of vennootschap onder firma) willen omzetten naar een besloten vennootschap. Wij helpen hierbij de juiste inbrengbeschrijvingen op te maken. Er zijn verschillende privaatrechtelijke ondernemingsvormen waar je uit kunt kiezen:

  • Besloten vennootschap (bv)
  • Engelse Limited (Ltd)
  • Naamloze vennootschap
  • Coöperatie
  • Vereniging en stichting

 

Binnen deze ondernemingsvormen zijn andere belastingregels van toepassing. Vaak start men met een eenmanszaak (of vennootschap onder firma) en als er voldoende winst wordt gemaakt dan is het fiscaal interessant om de rechtsvorm om te zetten naar een besloten vennootschap (holdingstructuur). Ook wanneer er meer risico’s worden genomen (personeel, financiering of huur) dan komt het geregeld voor dat men eerder kiest voor een besloten vennootschap vanwege aansprakelijkheidsrisico’s.

Welke rechtsvorm kiezen?

Wij kunnen adviseren over welke rechtsvorm voor jou het meest geschikt is. Samen brengen we de voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen in kaart en bepalen wat het beste bij jouw onderneming past. Maak een afspraak en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wil je vandaag starten?

Ontdek recente kennisbankartikelen