Logo Belastingadviseur Eindhoven

ONDERNEMEN

Btw (omzetbelasting)

Ondernemingsvormen
Omzetbelasting
Ben je actief als ondernemer, betaal je omzetbelasting (btw). Welke tarieven gelden er en wanneer moet je aangifte doen? Lees hier meer.

Ben je btw-plichtig?

De “niet-vrije beroepsbeoefenaars” zijn btw-plichtig. Deze ondernemers moeten btw rekenen over de goederen die zij leveren of de diensten die zij verrichten. Het voordeel is dat de btw die zij zelf over de zakelijke aankopen betalen, mogen aftrekken van de omzet. Onder voorwaarden zijn de werkzaamheden vrijgesteld van btw. Als je btw plichtig bent dan zul je een administratie moeten voeren en periodiek aangifte omzetbelasting moeten doen.

Btw-tarieven Nederland

De btw kent verschillende tarieven in Nederland. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doe je zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.

KOR regeling

De KOR, De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor kleine ondernemingen voor de btw. Je hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Je kunt gebruik maken van de KOR als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. De KOR is er niet alleen voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) maar ook voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s).

Vragen over btw (omzetbelasting)?

Heb je een vraag over omzetbelasting of wil je meer weten aangifte omzetbelasting? Wij zijn graag van dienst. Wij kunnen je helpen met het voeren van jouw administratie en het opstellen van de aangifte omzetbelasting.

Wil je vandaag starten?

Ontdek recente kennisbankartikelen

Eenmanszaak

Eenmanszaak

Leer alles over de voor- en nadelen van het oprichten van een eenmanszaak. Ontdek of deze bedrijfsstructuur geschikt is voor jou!

Lees meer