Logo Belastingadviseur Eindhoven
ONDERNEMEN

Belastingen bij een besloten vennootschap (bv)

Belastingen bij een bv
Een besloten vennootschap betaalt verschillende belastingen. In dit artikel leggen we uit welke belastingen van toepassing zijn bij een bv.

Een besloten vennootschap (bv) betaalt verschillende belastingen. In dit artikel leggen we uit welke belastingen van toepassing zijn bij een bv.

Vennootschapsbelasting bv

De bv betaalt jaarlijks vennootschapsbelasting (Vpb) over de winst in dat jaar. De bv met een regulier boekjaar dient de aangifte vennootschapsbelasting te doen vóór 1 juni van het volgende kalenderjaar. Indien het niet lukt om tijdig aangifte te doen dan kan hiervoor uitstel worden aangevraagd. Het tarief van de vennootschapsbelasting is hieronder weergegeven.

2023 en 2024 tarief vennootschapsbelasting

Voor het deel van het belastbare bedrag

Tarief

Tot en met € 200.000

19%

Boven € 200.000

25,8%

Maakt de bv in een bepaald jaar een verlies dan kan dit onder voorwaarden worden verrekend met een winst in een opvolgend boekjaar. Het kan ook met voorgaande jaren gecompenseerd worden. Dit wordt carry back of carry forward genoemd. Hierdoor kan de bv dus vennootschapsbelasting besparen.

BTW en de besloten vennootschap

De bv verwerkt na afloop van elk kwartaal de btw, de belastingen over toegevoegde waarde. Er kan ook sprake zijn van een maandelijkse aangifteverplichting. Er zijn verschillende btw-tarieven. We hebben te maken met een 21%, 9% of 0% tarief.

BTW bij facturen binnen EU

De leveringen van goederen en diensten over de grens van Nederland maar binnen Europa worden intracommunautaire prestaties (ICP) genoemd. Wanneer dit het geval is dan dient het btw-nummer van het buitenlandse bedrijf op de factuur vermeld te worden en aangeven te worden dat de btw verlegd is. In dit geval is het 0% btw tarief van toepassing. Naast de reguliere btw-aangifte dient een opgaaf intracommunautaire prestaties te worden verricht.

Indien je goederen of diensten levert aan een particuliere klant over de grens van Nederland maar binnen Europa dan dien je de Nederlandse btw in rekening te brengen

BTW bij facturen buiten EU

Op de leveringen van goederen en diensten aan landen buiten Europa is in de regel het 0% btw tarief van toepassing. Er wordt hier ook geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven en particulieren.

Loonheffingen bij de bv

Indien een bv personeel in dienst heeft dan dient zij de loonheffingen (belastingen en premie voor volksverzekeringen) in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Het personeel ontvangt een loonstrook met een bruto/netto berekening en de loonheffingen worden verwerkt in een aangifte loonbelasting.

Belastingen voor directeur-grootaandeelhouder

Indien je directeur- grootaandeelhouder (dga) bent dan ontvang je een salaris van de bv. Voor jou gelden dan ook de reguliere belastingregels die voor werknemers gelden. De bv houdt de loonheffingen in over het salaris en betaalt het nettosalaris uit. Indien je werkt voor een bv en meer dan 5% van de aandelen in bezit hebt, dan ben je volgens de wet dga.

Wil jij je meer focussen op jouw onderneming en niet bezig zijn met belastingen? Besteed dan jouw administratie uit aan administratiekantoor Belastingadviseur Eindhoven. Zo kun jij meer tijd besteden aan strategie en groei. Onze specialisten zullen je daarbij proactief fiscaal adviseren, zodat je geen financiële kansen misloopt. 

Weten wat de mogelijkheden zijn of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. 

Ontdek recente kennisbankartikelen