Stappenplan voor een samenlevingscontract

Rate this post

U gaat samenwonen! Daar komt heel wat bij kijken. U wilt het samen goed aanpakken en besluiten dat te doen met een samenlevingscontract. Maar wat kunt u daar eigenlijk allemaal in afspreken? Het stappenplan van Belastingadviseur Eindhoven helpt u in kaart te brengen welke afspraken u samen kunt maken. Meer weten? Check het stappenplan op onze website.

Stap 1. Maak een overzicht
Bekijk het spaargeld en de inkomsten. Zet ook alle uitgaven op een rij, zoals vaste lasten, verzekeringen, vakanties en huishoudelijke kosten. Neem de bankafschriften bij de hand van het laatste jaar om de eenmalige jaarlijkse uitgaven niet over het hoofd te zien.

Stap 2. Samen of persoonlijk
Bepaal samen welke uitgaven en welk spaargeld als gezamenlijk of als persoonlijk wordt gezien.

Stap 3. Verdeel
Beslis vanaf het samenwonen hoe u samen de gezamenlijke uitgaven en het spaargeld gaan verdelen. Dit kan bijvoorbeeld 50/50 zijn of naar verhouding van de individuele inkomens.

Stap 4. Partnerpensioen
Bouwt u pensioen op? Beslis dan of u uw partner het recht wilt geven op partnerpensioen in het geval u komt te overlijden. Vergeet bij het aanvragen van het partnerpensioen niet een afschrift van het samenlevingscontract te sturen naar het pensioenfonds.

Stap 5. Samenlevingsovereenkomst
Een onderhands samenlevingscontract is voor het Burgerlijk Wetboek voldoende om onderlinge afspraken vast te leggen. Er zijn echter wel enkele voordelen wanneer u besluit om een samenlevingscontract notarieel vast laat leggen. Zo kunt u in aanmerking komen voor bepaalde vrijstellingen voor de erfbelasting.

Heeft u vragen over een onderhands samenlevingscontract of wilt u een samenlevingscontract op laten stellen? Neem dan contact met ons op! Stuur een bericht of bel ons op telefoonnummer (040) 303 51 12. Onze specialisten helpen je graag!

Scroll to Top