Logo Belastingadviseur Eindhoven

ONDERNEMINGSVORMEN

Bv of eenmanszaak: wat is de beste keuze?

bv of eenmanszaak
Wat zijn de verschillen tussen een bv en eenmanszaak? Lees er hier meer over.

Wanneer je een bedrijf opricht, kies je een rechtsvorm. In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de rechtsvormen de eenmanszaak en de besloten vennootschap (bv.) We zetten de voor- en nadelen op een rijtje, zodat jij kunt kiezen welke rechtsvorm het beste bij je past.

Verschillen eenmanszaak en bv

De eenmanszaak en de besloten vennootschop zijn twee rechtsvormen die meerdere verschillen kennen. Denk hierbij aan verschillen in aansprakelijkheid, belastingen, oprichting & kosten en vermogensopbouw. In onderstaande tabel zijn de twee rechtsvormen tegenover elkaar gezet:

 

Eenmanszaak

Besloten vennootschap (bv)

Oprichting

Inschrijving in de KvK

Besloten vennootschap (bv)

Kapitaalinbreng

Geen eisen

Startkapitaal van minimaal €0,01

Bestuur

Eigenaar

Bestuur/directeur

Eigendom

Persoonlijk

Aandeelhouders

Deelname in andere bedrijven

Nee

Ja, de bv kan aandelen houden in andere bedrijven

Aansprakelijkheid

100% privé aansprakelijk

Afgeschermd privévermogen

Belastingen

Inkomstenbelasting en omzetbelasting (behalve bij KOR regeling)

Loonheffingen, omzetbelasting, vennootschapsbelasting en dividendbelasting

Jaarrekening

Geen

Verplicht

Sociale zekerheid

Geen recht op werknemersverzekeringen

Geen werknemersverzekeringen, behalve als ontslag tegen de wil van de directeur-grootaandeel-houder (dga) mogelijk is en/of als het aandelenbelang, al dan niet samen met je partner, minder dan 50% is.

Voordelen van een besloten vennootschap of eenmanszaak

Ontdek de belangrijkste voordelen per rechtsvorm.

Voordelen besloten vennootschap

  • Investeerders of familie kunnen bij een bv aandelen krijgen waardoor het interessanter is voor investeerders om te investeren in een bv.
  • Een bv komt professioneler over.
  • Binnen een besloten vennootschap kun je sparen, zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Dit hoeft pas als je het uitkeert als winst/dividend.
  • Alleen de bv is aansprakelijk

Voordelen eenmanszaak

  • Omdat je enig eigenaar bent heb je altijd de touwtjes zelf in handen.
  • Je kunt beslissingen snel nemen zonder verantwoording te hoeven afleggen.
  • De oprichting van een eenmanszaak is relatief eenvoudig en voordelig.
  • De boekhouding blijft is makkelijker.
  • De eerste jaren heb je als eenmanszaak veel belastingvoordelen

Aansprakelijkheid

Misschien wel het grootste verschil tussen een eenmanszaak en een bv is de aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak ben je zowel zakelijk als privé aansprakelijk voor alle schulden die de eenmanszaak maakt. Schuldeisers kunnen zich dan naast het vermogen wat in de eenmanszaak zit ook verhalen op het vermogen wat je in privé hebt. Wanneer je hele hoge schulden in je eenmanszaak hebt en deze zakelijk niet kunt betalen, is dit een risico voor je privésituatie. Je kunt bijvoorbeeld je eigen spaargeld, huis of auto verliezen. Wanneer een bv failliet gaat, kunnen de schuldeisers alleen het vermogen wat nog in de bv zit aanspreken om hun geld terug te krijgen. Als je als bestuurder van de bv je bestuurlijke taken naar behoren uitgevoerd hebt ben je privé niet aansprakelijk.

Belastingen

De eenmanszaak is in de beginfase van een onderneming meestal belastingtechnisch voordeliger. Alleen de winst (omzet – inkopen en kosten) van een eenmanszaak is belast in Box 1 van de inkomstenbelasting. Daarnaast heeft de eigenaar van een eenmanszaak recht op verschillende aftrekposten zoals ondernemersaftrek, zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Meer weten over de belastingen bij een eenmanszaak? Lees dan ons blog hierover.

Vanaf een winst van €80.000 is het voordeliger om de onderneming in een bv uit te voeren. Bij een bv is winst, de omzet – inkopen en kosten. In deze kosten is ook jouw salaris (als directeur) opgenomen. Een bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst. Alle winst tot €200.000 wordt belast tegen 19%, alles hierboven wordt belast tegen het hoge tarief van 25,8%. Daarnaast betaalt de DGA (directeur-grootaandeelhouder) inkomstenbelasting over zijn/haar loon en eventueel uitgekeerd dividend.

Oprichting en kosten van bv of eenmanszaak

Het oprichten van een eenmanszaak is heel eenvoudig, een bezoekje aan de Kamer Van Koophandel en een betaling van €80,10 en je hebt je eenmanszaak geregistreerd en kan hieruit gaan handelen. Bij een bv is dit iets lastiger en duurder. Om een bv op te richten moet je naar de notaris, je hebt een notariële akte nodig. Een bezoekje aan de notaris kan al snel hoog in de kosten lopen, dit is iets om rekening mee te houden bij oprichting.

Ook ben je bij een bv verplicht om startkapitaal in de onderneming te storten, recentelijk is dit minimale bedrag naar €0,01 verlaagt. Ondanks dat het tegenwoordig al vanaf €0,01 mag is het nog steeds iets formeels waar rekening mee gehouden moet worden bij oprichting.

Met een bv is het makkelijker om investeerders aan te trekken. Een bv heeft aandelen welke verkocht/vergeven kunnen worden. Bij oprichting gaan alle aandelen naar de oprichter(s) toe. Wanneer de oprichters dan naar investeerders gaan zoeken kunnen deze investeerders aandelen beloofd worden (of gekocht met het bedrag wat geïnvesteerd gaat worden) in ruil voor de investering. Op deze manier krijgen de investeerders ook direct een connectie met het bedrijf en hebben zij er ook profijt bij als het, mede door de investering, goed gaat met het bedrijf.

Kies je er nu voor om je onderneming te beginnen als een eenmanszaak en wil je deze op een moment, bijvoorbeeld door de groei van je bedrijf, omzetten naar een bv kan dit altijd nog. Wij kunnen je hierbij helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

Wil je vandaag advies?

Ontdek recente kennisbankartikelen