Ondernemingsvormen

Keuze ondernemingsvorm? Welke afwegingen maakt u? Wij helpen u bij de keuze voor (of omzetting naar) de juiste rechtsvorm. Als (startend) ondernemer staat u voor veel belangrijke keuzes waaronder de keuze voor de juiste rechtsvorm. Veelal wordt de keuze gebaseerd op fiscale voordelen. Het is echter ook verstandig om andere aspecten te belichten, zoals de privéaansprakelijkheid. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die voor uw specifieke situatie gelden. Bel ons op 040- 303 51 12 of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Keuze rechtsvorm

Bij het kiezen voor een bepaalde rechtsvorm, zoals eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV), maakt de ondernemer afwegingen tussen de voor- en nadelen van de diverse ondernemingsvormen. Ook spelen aspecten als startsituatie, kosten, fiscale en juridische gevolgen een rol. Wij adviseren over de risico’s die daarmee samenhangen, ook op het gebied van aansprakelijkheid. Welke rechtsvorm bij u past, is per situatie verschillend. Interesse in ons maatwerkadvies? Vul dan ons contactformulier in.

Welke rechtsvorm past bij uw wensen en doelstellingen?

Natuurlijke ondernemingsvorm

Het grootste risico van bedrijven met een natuurlijke ondernemingsvorm is dat de wet de zelfstandig ondernemers volledig aansprakelijk stelt voor alle aansprakelijkheid die op het bedrijf rust. Dit wordt ook wel ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd. Gaat er iets namens het bedrijf mis, dan is de ondernemer 100% aansprakelijk voor de schuld, met uiteindelijk zelfs zijn privévermogen. Dit zijn zaken waar u goed op moet letten bij de keuze voor een natuurlijke onderneming. Wij geven inzicht in deze risico’s. 

De verschillende natuurlijke ondernemingsvormen waar u uit kunt kiezen zijn:

Publiekelijke ondernemingsvormen

Er zijn er ook nog publieke ondernemingsvormen. Publieke ondernemingsvormen zijn bedrijven van de overheid. Vormen zijn de staat, provincies, gemeenten, maar ook waterschappen, bedrijf- en productschappen.

Privaatrechtelijke ondernemingsvormen

Binnen een privaatrechtelijke ondernemingsvorm vallen bedrijven die volgens de wet ‘zelfstandig’ in staat zijn te opereren op de markt, zoals instanties en samenwerkingsvormen. Dit worden ook wel rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid genoemd. De eigenaren staan dus los van het bedrijf en zijn in principe niet aansprakelijk voor de handelingen die het bedrijf doet.

Er zijn verschillende privaatrechtelijke ondernemingsvormen waar u uit kunt kiezen:

Wat is voor u de juiste rechtsvorm?

Gelukkig hoeft u niet zelf te kiezen welke rechtsvorm voor u het meest geschikt is. Wilt u van gedachten wisselen met een specialist van Belastingadviseurs Eindhoven op het gebied van rechtsvormen? Bel ons op 040- 303 51 12 of laat uw gegevens achter op de contactpagina. De eerste en belangrijkste vragen kunnen we vaak direct beantwoorden en daar brengen we niets voor in rekening. Ook bent u altijd welkom bij ons op kantoor. Een afspraak maken kan vaak nog voor dezelfde of de volgende dag. Kortom, we helpen u graag verder.

Scroll to Top
× Hoe kan ik je helpen?