Eenmanszaak

Wilt u een onderneming starten? Startende ondernemers kiezen vaak voor de eenmanszaak. Belastingadviseur Eindhoven helpt u graag bij de start van uw onderneming en de keuzes die u hierbij moet maken! Wij zorgen ervoor dat uw zaken goed geregeld zijn! Helder, begrijpelijk advies, helemaal afgestemd op uw persoonlijke situatie. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Vul het contactformulier in of stel uw vragen direct via Whatsapp of bel ons op 040-3035112.

Voordelen eenmanszaak

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak? Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij één persoon de onderneming vormt. Die persoon is zowel de oprichter als eigenaar van de onderneming. Een aantal voordelen op een rijtje.

 • U kunt v zelfstandig handelen, beslissingen nemen en uw eigen werktempo bepalen
 • Eenvoudige oprichting
 • Geen startkapitaal vereist
 • Fiscale voordelen bij lage winst
 • Lagere kosten dan een BV
 • Onder voorwaarden recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten
 • Geen statuten
 • Geen verplichting tot het opstellen van een jaarrekening, geen publicatieplicht van financiële cijfers

Wij zijn uw sparringpartner bij het ondernemen

Belastingen en aftrekposten

Er zijn verschillende type belastingen die betaald moeten worden bij een eenmanszaak. Ten eerste is er de belasting over uw omzet, oftewel de btw. Daarnaast moet over de gemaakte winst inkomstenbelasting betaald worden. Heeft u personeel in dienst? Dan moet er ook loonbelasting betaald worden. Een eenmanszaak heeft door verschillende aftrekposten ook belastingvoordelen. Aftrekposten mogen worden afgetrokken van de gemaakte winst. Daarna wordt de inkomstenbelasting berekend. Hoe hoger de aftrekposten, des te lager de te betalen belasting.

De belangrijkste aftrekposten voor de belasting bij een eenmanszaak zijn:

Nadelen eenmanszaak

Een eenmanszaak heeft geen afgescheiden vermogen. U bent privé aansprakelijk voor alle schulden. Schuldeisers van uw onderneming kunnen dus ook aanspraak maken op uw privévermogen. Bij een faillissement gaat u persoonlijk ook failliet. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is uw partner ook aansprakelijk voor de schulden. U kunt dit voorkomen door huwelijkse voorwaarden op te laten stellen bij de notaris.

 • Met een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming
 • Iets hogere belastingdruk dan bijvoorbeeld een BV
 • Minder goede toegang tot de vermogensmarkt (moeilijker om leningen af te sluiten)
 • Ondernemer moet zich aanvullend verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en een pensioenvoorziening treffen
 • Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is de partner ook hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die voortvloeien uit de onderneming


Eenmanszaak oprichten?

Belastingadviseur Eindhoven adviseert u graag bij het starten van een eenmanszaak. Bij de bedrijfsvoering van een eenmanszaak komt vaak meer kijken dan u verwacht. Onze specialisten kunnen hierover met u meedenken en kijken of de eenmanszaak de meest geschikte rechtsvorm is. De onafhankelijke professionals van ons kantoor helpen met het opstellen van de noodzakelijke juridische documenten.

Eenmanszaak of andere rechtsvorm oprichten?

Gelukkig hoeft u niet zelf te kiezen welke rechtsvorm voor u het meest geschikt is. Belastingadviseur Eindhoven ondersteunen u hierbij. Wij hebben veel ervaring met rechtsvormen, we zijn namelijk zelf ook ondernemers. Bel ons op 040- 303 51 12 of laat uw gegevens achter op de contactpagina. De eerste en belangrijkste vragen kunnen we vaak direct beantwoorden en daar brengen we niets voor in rekening. Ook bent u altijd welkom bij ons op kantoor. Een afspraak maken kan vaak nog voor dezelfde of de volgende dag. Kortom, we helpen u graag verder.

Scroll to Top
× Hoe kan ik je helpen?